Fent memòria a través dels animals: records viscuts i moments presents

Aquest és el nom del projecte que es porta a terme enguany a la Fundació Can Codina de Tona ( Residència Casal dels Avis, Centre de dia). Aquest projecte compte amb el suport econòmic de l’obra social “ La Caixa”, i amb la col•laboració i implicació de voluntaris/àries, treballadores i familiars.
La finalitat del projecte és fer estimulació cognitiva de persones amb demència, la gran majoria tipus Alzheimer, a través de diferents activitats relacionades amb els animals. Aquesta idea va sorgir després de veure que la majoria dels usuaris havien estat molt vinculats al món rural.
El que es pretén aconseguir amb aquest projecte és millorar, mantenir, compensar i prevenir les capacitats cognitives, físiques, socials, emocionals i funcionals de les persones que pateixen un deteriorament cognitiu. Així també millorar la qualitat de vida i el benestar tant dels residents com de l’entorn humà (treballadors/res, familiars i voluntaris/àries).
Aquest és un projecte que té una durada d’un any ( gener 2010-gener 2011) i s’ha estructurat en diferents àmbits.
La primera part del projecte s’han realitzat diferents sessions de teràpia assistida amb animals. L’animal que s’ha utilitzat ha estat el gos. La valoració d’aquesta part és molt positiva i beneficiosa pels usuaris, ja que, s’ha pogut observar molts beneficis. Alguns d’ells són : a nivell social ( increment de la comunicació entre els diferents components del grup), a nivell físic ( increment en la iniciativa a l’hora de realitzar l’activitat), emocional ( augment dels sentiments i de les emocions positives) i cognitiu ( potenciació de la comunicació verbal i no verbal).
Actualment s’està realitzant la segona fase del projecte. L’objectiu de la qual és millorar i mantenir la relació amb l’entorn humà i físic. Per tant, durant aquest trimestre es faran les sortides ( Al Zoo i l’Aquàrium de Barcelona, Mas Casablanca de Taradell i Mas Garet de Tona).
En les properes fases del projecte està previst poder organitzar diferents conferències relacionades amb el món animal i dur a terme diferents activitats per poder estimular el record dels usuaris.





Comentaris